Журнал Перець
ВЕСЕЛА РЕСПУБЛІКА

Журнал Перець 1930 №14-15 Сторінка 3

Журнал Перець 1930 №14-15 Сторінка 3. КУХОВАР ВЕЛИКОГО князя й УДАРНИЦЬКІ" КОТЛЕТИ На заводі Микита Васильович теж зараховується до числа спеціялістів-інженерів. Ще й старих спеціалістів, що добре знають своє діло. Хоч він і не працює безпосередньо на заводі, а в заводській їдальні, все ж він інженер. Інженер борщів, супів та котлет. Бо яка ж різниця він так само, як інженер у цеху, плянує, керує готуванням обіду для робітників. Якість обіду залежить від керівництва Микити Васильовича. У спискові співробітників їдальні він значиться так: старший кухар М. В. Буханка"... Згідно цього звання у Микити Васильовича і спецівський гонор, бо Микита Васильович не просто собі кухар, а колишній кухар великого князя Рєпніна. Микита Васильович готував все те, що потребляли" великокнязівські шлунки бачив як князі їли. їли вони делікатно і с понятієм", чого не вміють робити робітники. Тому й тримає себе Микита Васильович по відношенню до цих останніх с достоїнством", яке повинно бути в колишнього куховара великого князя Рєпніна. Щодня в один і той же час гудок сповіщає про початок обідньої перерви. Шумно заходять робітники до їдальні. У багатьох не досить чисто вимиті руки і замащено обличчя. І щодня їх зустрічає теж сама брудна церата на столиках, темнувата сіль і гірчиця, яку по зовнішньому вигляду мо кна продавати в аптеках за спецію проти екземи. І щодня за стійкою, де роздають обіди, поважна і само-впевнена фігура Микити Васильовича. Він більше аніж упевнений, що все в порядкові. Навіщо їм чистий стіл, як вони самі брудні, навіщо гірчиця, сіль обійдуться й без сервізу, не в князя... А в їдальні тісно й шумно. Гучномовець хрипить щось, оперну арію, чи соло кішки, якій наступили на хвоста, розібрати гаразд не можна. Пообідавши п ють воду з брудного бачка, плюють і кидають недопалки на брудну і так підлогу. Дійсності Микита Васильович протипоставляє спомини. ... Бувало (споминає Микита Васильович стоячи) прийде великий князь власними ногами до нього, до кухні і скаже: Приготуй мені, Микитушка, кандьор на сьогодні... Звичайно, великокнязівський кандьор" не мав нічого спільного з плебейським, крім назви. Це був особливого винаходу суп Микити Васильовича, який можна було їсти делікатно й с понятієм" під музику з хорів великокнязівської їдальні і на відповідно сервованому столі. А то ще було Микита Васильович винайшов крем, що звався Цілунок баронеси Мері". Знав Микита Васильович інтимний бік життя свого господаря й харчові смаки пристосовував до нього. Дуже любили цей крем великий князь... Частенько спомини Микити Васильовича на самому цікавому місці перебивають робітники скаргами на обід. Товаришу, подивіться, виїв борщ, а на дні тарілки блошиця! Микита Васильович заглядає в тарілку: справді блошиця... Не може бути, мабуть це перець. А хіба перець з ніжками буває? Не знаю, товаришу, не знаю, мабуть буває. Чого ви ще хочете? У пролетарській столовій і обід повинен бути пролетарський. І Микита Васильович не відчуває на…


 Copyright © 1922-2024 "Перець"