Перець
ГУМОР І САТИРА

Перець 1967 №21 Сторінка 2

Перець 1967 №21 Сторінка 2. риментують: там просто недоважують порції. Цим славиться ресторан «Київ», їдальня № 16, їдальня «Україна», Д-, нехитрим прийомом «Куяльник», кафе т. п. Але й тут є свої рекорд- смени. Це, насамперед, кухар шашличної від ресторану «Чорноморка» Ю. С. Солом’яний. Цього кулінара впіймали на тому, що його шашлики важать від 55 грамів до 70 і не більше, хоч мають важити усі 100. А щоб не кидалася в очі різниця між вагою шашлика і кількістю гарніру до нього, він і до гарніру поставився по-новаторськи: замість 75 грамів важить 20. Але Ю. С. Солом’яний тримає першість, так би мовити, в особистому заліку. Командна першість, безумовно, належить представникам ресторану «Київ». А ресторан «Київ» - - Останнім часом в Одесі значно піднялися вага та авторитет представниць такої нерентабельної і, погодьтеся, рідкісної нині професії, як хатня господарка. У кого хороша хатня господарка у того, насамперед, за термінологією кулінарів, смачна, поживна і висококалорійна їжа для сім’ї. А їдять же всі. Щодня заправляються шофери, снідають, обідають і вечеряють водолази, вчителі, письменники, ковалі і навіть шеф-повари. Люди наукової думки, що витають у позахмарних висотах новітніх гіпотез, і ті акуратно вводять в організм жири, білки і вуглеводи. Навіть космонавти під час орбітальних обльотів навколо Землі не забувають смакувати хлорелу і пасту. Бачили по телевізору! Таким чином, ми можемо вважати доведеним: люди їдять завжди і скрізь на землі, в небесах і на морі. Так от Одесі знайдеш рибну юшку, суп з галушками, вареники у маслі і сметані, тушковану капусту з салом, січеники, солоні рижики і грузді або коржі з маком і оспівані з сиром пироги, як не в хатньої господарки? Приміром, у такому солідному харчовому закладі, як ресторан «Красний», асортимент українських страв складається з двох назв оселедець по-київсьни і печеня домашня. Чому той бідний атлантичний оселедець охрещений «по-київськи», теж неясно, бо точнісінько так само нарізають оселедці усі хатні господарки від Ратного до Будьонівки і від Марківки до Татарбунарів. Ресторанна печеня шмат вивареного м’яса з кількома посинілими картоплинами і половинкою роз’юшеного со-також викличе захоплення хіба що у замордованого хатня господарка з славетного міста Одеси. Де ти ще в асортимент українських страв складається з двох назв Марківки до Татарбунарів. Ресторанна печеня ж лоного огірка нагальними справами командировочного. Ось чому в Одесі люблять, шанують і цінують хатніх господарок. Боронь вас боже, чимось її образити. Тоді вона вас негайно покарає чисто по-одеськи: нагодує обідом з їдальні, узятим зі знижкою на 10 процентів. Як воно так трапилося, що обід, принесений з їдальні або ресторану, став в Одесі мірою покарання, і становитиме предмет дослідження? Але попереджаю: «я вам не скажу за всю Одессу», Одесса очень велика». Ви тільки уявіть своє розчарування, якщо ваша половина обід в їдальню № ЗО місцевої кондфабрики. Вибір страв у цій нашого бо «вся піде по їдальні такий великий, що перелічити їх вистачить пальців однієї руки. А недавно у цій їдальні поставили справжній рекорд складався з трьох назв супу (за непевними чутками, звареного з індичини), рагу та компоту. А як по інших харчових закладах? По інших трохи краще. По інших можна знайти навіть шніцель натуральний або ромштекс. Важко знайти тільки той шніцель або ромштекс без натурального хліба. В їдальні № 63 1-го тресту їдалень хліба в шніцель вкладають десяту частину. В їдальні № 6 «Укрнурортторгу» хліб у біфштексах становить уже понад 11 процентів. В кафе «Фонтан» ще більше 13,6 процента, сказати «точки», док лабораторних досліджень, проведених торгінспекторами, встановлено і зафіксовано у відповідному акті: у «натуральні» шніцелі додано 15 процентів хліба, у біфштекси 15,9. До того ж виявилося, що й бефстроганов у цьому ресторані неабиякий замість одиниці калорійності має лише 0,76. Та не подумайте, що ця кулінарна новинка поширилася на всі харчові заклади. Ні, в багатьох з них з хлібо-булочними виробами не експе- весь асортимент Те Ж можна 1 та інші про кафе «Сонячне», ресторан «Грот», їдальню…


 Copyright © 2021-2025 "Перець - гумор і сатира"