Перець
ГУМОР І САТИРА

Перець 1971 №07 Сторінка 5

Перець 1971 №07 Сторінка 5. БИЦЯ (Казочка-басчка не для дітей) На полі день у день гуляє Биця. Уміє бекати і лобом биться. Сміється дехто: Хай мале гуляє!.. А Биця вже Бика під бік штовхає І заміряється ударити Телицю... Ой, треба бити БицюІ КОСА І КАМІНЬ ДО ІЖ1 ос;ду (Байка-жарт) Коса наскочила на Камінь Аж задзвеніла, загула. Штовхала п’яткою, носком, боками, А вколупнути не могла. І вгамувалась. Сперечатись годі, На сіні біля Каменя лежить. Терпіти мушу... І терпить. Хіба що забряжчить сердито при нагоді. Погана то коса, озвався мій сусід, Любитель вставити своє слівце до діла. Он баба Настя ух, косища! Сила! Як камінь, був її покійний дід, І все-таки загризла, підкосила. Павло КЛЮЧИНА. Мал А СВИНЦОВА Доведеться придбати телевізор і для цього відділу, бо всі збігаються дивитися репортажі про футбольні матчі до головного конструктора. Особисто я відчуваю перевагу сімейного життя над холостяцьким, коли сідаю до столу. Що може бути краще сніданку чи обіду, приготовлених дбайливими руками дружини. Нежонатий, що запихається вранці сухим бутербродом з ковбасою чи шука натщесерце найближчу їдальню, викликає у мене співчуття. Та мова не про шлюб і сім'ю, а про громадське харчування. Бо на становищі холостяка може опинитися кожен. Якщо ви приїдете до Нікополя, то, перш ніж знайомитись з містом чи влаштовувати службові справи, неодмінно подастеся до їдальні. їх тут чимало, і кожна чимось відрізняється від інших. Узяти хоча б холодні закуски. Який підвищений апетит має викликати у відвідувачів їдальні № 8 заводу ферросплавів холодець із щетиною. Хіба не цікавий кухарський задум: підкласти клієнтові свиню у найнатуральнішому вигляді? А як винахідливо реалізують у їдальні № 7 сир! Свіжий сир кладуть на тарілочки разом із засохлим і отак на контрастах виховують у відвідувачів добрий смак. Та холодні закуски це тільки прелюд до обіду. Кожен знає, що без найкалорійнішої м’ясної страви ситим з-за столу не встанеш. У меню будь-якої нікопольської їдальні завжди фігурує котлета. За формою вона скрізь однакова, за вмістом відрізняється. За вмістом хліба. За існуючими нормами, у рубленій котлеті з яловичини чи свинини має бути 18 процентів хліба. Не більше. Та працівники їдалень, демонструючи творчу ініціативу, кладуть у котлети значно більше (їдальні №№ 5, 7, 8, 9, 10 комбінату громадського харчування; їдальні №№ 2, 3, 8 відділу робітничого постачання Південно-трубного заводу). А під час однієї з перевірок їдальні № 5 (завідуючий М. Жаров) у котлетах виявилося хліба на 3,2 процента вище норми! Чи ж багато важить один такий процент? А дещо важить. Закону збереження матерії кухарі не порушують. Боронь боже! Готова котлета завжди має сталу вагу на скільки процентів завищено вміст хліба, на стільки ж процентів «зекономлено» м'яса. Ну, а один процент «економії» при виготовленні, скажімо, чотирьохсот яловичих котлет на день дає 2 кілограми м'яса.…


 Copyright © 2021-2024 "Перець - гумор і сатира"