Журнал Перець
ВЕСЕЛА РЕСПУБЛІКА

Журнал Перець 1972 №01 Сторінка 5

Журнал Перець 1972 №01 Сторінка 5. Мал. А. ВАСИЛЕНКА Тепер ми бачимо, що ви дійсно газині... нічого не брали в нашому ма- СЕКРЕТ КУЛІНАРІЇ борщ був ріденький. Що ж до його смакового букету, то він негайно викликав у мене благородні думки про дружбу і взаємовиручку. Схотілося поділитися тим борщем з ким-небудь. Найкраще б із директором фабрики-кухні М. Шейкіним. Вас так завжди годують? запитав я своїх сусідок по сто- лу. А ви б поцікавились актами, які ми складаємо, відповіла одна з робітниць, як виявилось член громадського контролю. Я поцікавився. Акти, звичайно, складають не щодня, але й з тих, що я подивився, вимальовувалась неприваблива картина численних недоважувань, недоливань і таємничих «розривів по жиру». Де вже тут візьметься апетитний борщ, од якого не відтягнеш і за вуха? Хіба що спершу відтягнуть за вуха тих, у кого надмір- ний апетит до громадського. А таки ж правда яка-небудь дрібниця, випадковість іноді спричиняється до несподіваних наслідків. У Харкові я випадково купив книгу «Українська кухня» і у трамваї почав продивлятися перший розділ «Борщі», «...заправляють товченим з зеленню петрушки і часником салом, доводять до кипіння і дають настоятися протягом 15 20 хвилин. Подаючи на стіл, у борщ кладуть порцію вареного м’яса, сметану...» 1 тут я відчув надзвичайне збудження. Зранку я не поїв, і видіння паруючого борщу заступило навіть красу харківських площ. Велосипедний завод! вивів мене з трансу голос кондукторки. Я поспіхом вискочив із трамваю де-де, а в заводській їдальні наїмся. Була саме обідня перерва, і в залі уже виставили комплексний обід: борщ, котлету «Особливу», компот із слив. Схопивши ложку, я спробував першу страву. Якби авторів «Української кухні» годували таким борщем, їм навряд чи вистачило б сил написати наступні розділи. Пісний... кислий... несмачний! інших відгуків за столом я не чув. Що ж до котлети «Особливої», то особливим у ній виявилось тільки те, що вона легко розпадалась на складові м’ясо і хліб.…


 Copyright © 1922-2024 "Перець"